هدف اصلی تجزیه و تحلیل مقاله ادبی این است که ثابت کند شما یک اثر ادبی را از جنبه های گوناگونی به دقت بررسی و ارزیابی کرده اید.
به طور کلی می توان تعریف مقاله ادبی را این گونه بیان نمود که یک تکلیف دانشگاهی است که بایستی یک اثر ادبی تحویل داده شده از یک قطعه خاص ادبی را بررسی و ارزیابی کرد. در واقع این مقاله در مورد ایده یا موضوعات بزرگ کتابی است که آن را مطالعه کرده اید. البته مقاله ادبی ممکن است درباره هر نوع کتاب یا هر موضوع ادبی که قابل تصورتان هست، باشد.
مشخصات یک مقاله ی ادبی
وقتی در کلاس های ادبیات قرار می گیریم توقع داریم که نوشتارهای ادبی را ببینیم و مطالعه کنیم. حتی گاهی در خصوص یک اثر ادبی ممکن است بحث کنیم. حال اگر این بحث را به صورت نوشتار دربیاوریم، بدین صورت آن را نقد کرده ایم. در این حالت می گوییم اثر ادبی را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده ایم. مقاله ی ادبی نیز به همین صورت نوشته می شود.
این نمونه مقالات کیفیت علمی دارند. این مقاله توضیح مختصر و رایگان دارد و مخاطبان زیادی را هدف قرار می دهد. در نوشتن این مقالات از منابع سبکی و شعری استفاده می کنند. یکی از دلایل استفاده از این منابع، دادن حس سرزندگی به مقاله ادبی است. دلیل دیگر آن هم می تواند جلوگیری از خستگی خواننده باشد. توجه به مشخصات و ویژگی های یک مقاله می تواند به شما کمک زیادی برای نگارش کند. برخی از ویژگی های مقالات ادبی در ادامه بیان شده است:
• بیان نظرات با توجه به کار پژوهشی نویسنده
• داشتن یک متن مقدماتی و آموزشی برای بیان بحث
• نگارشی معقول است که موضوع با ارزش اخلاقی، اجتماعی یا علمی را خلاصه می کند.
انواع مقاله ی ادبی
برای نوشتن مقاله ی ادبی، گاهی اساتید از شما می خواهند از یک کتاب مشخص شده مقاله را بنویسید. اساتید به شما راه و روش این کار را نمی آموزند. خیلی از دانشجویان در این مرحله دچار شک و تردید می شوند. برخی هم ممکن است با این تصور که از طریق مراجعه به Goodreads می توانند مقاله بنویسند، به چالش ها فکر نمی کنند. شاید برای شما هم این مسئله به وجود آمده باشد و ندانید به چه شکل باید عمل کنید. کاری که باید انجام دهید این است که کتاب را با دقت مطالعه کرده و مقاله ی ادبی خوبی ارائه دهید. قصد داریم در این قسمت شما را با انواع مقاله ی ادبی آشنا کنیم. مقالات ادبی از نظر حیطه تحقیق یا موضوع به انواع مختلفی دسته بندی می شوند. در ادامه انواع این مقالات را نام می بریم:
• مقاله ی ادبی رمان
• مقاله ی ادبی فلسفی
• مقالات ادبی ترکیبی
نامه اي بدون نقطه در زمان قاجار!
نوشته اي که مي خوانيد نامه اي است که “مرحوم ميرزا محمد الويري” به “مرحوم احمدخان امير حسيني سيف الممالک” فرمانده فوج قاهر خلج نوشته که شروع تا پايان نامه از حروف بي نقطه الفبا انتخاب و در نوع خود از شاهکارهاي ادب زبان پارسي به شمار مي آيد. انگيزه نامه و موضوع آن کمي در آمد و کثرت عائله و تنگي معيشت بوده است. اين نامه در زمان ناصرالدين شاه بوده.
متن نامه:
سر سلسله امرا را کردگار احد، امر و عمر سرمد دهاد. دعا گو محمد ساوه اي در کلک و مداد ساحرم و در علم و سواد ماهر. ملک الملوک کلامم و معلم مسائل حلال و حرام. در کل ممالک محروسه اسم و رسم دارم. در هر علم معلم و در هر اصل موسسم .در کلک عماد دومم در عالم، در علم و حکم مسلم کل امم سر سلسله اهل کمالم اما کو طالع کامکار و کو مرد کرم؟ دلمرده آلام دهرم. کوه کوه دردها در دل دارم. مدام در دام وام، و علي الدوام در ورطه آلام دهرم هر سحر و مسا در واهمه و وسواس که مداح که گردم و کرا واسطه کار آرم که مهامم را اصلاح دهد و دو سه ماهم آسوده دارد. مکرر داد کمال دادم و در هر مورد مدح معرکه ها کردم. همه گوهر همه در، همه لاله همه گل، همه عطار روح همه سرور دل، اما لال را مکالمه و کررا سامعه و کور را مطالعه آمد. همه را طلا سوده در محک ادراک آورده احساس مس کردم و لامساس گو آمدم. اما علامه دهرم، ملولم و محسود و عوام کالحمار محمود و مسرور … لا اله الا الله وحده وحده دلا در گله مسدود دار در همه حال که کارهاي همه عکس مدعا آمد علاوه همه دردها و سرآمد کل معرکه ها عروس مهر در آرامگاه حمل در آمد. عالم و عام لام و کرام، صالح و طالح، صادر و وارد، کودک و سالدار، گدا و مالدار، همه در اصلاح اهل و اولاد و هر کس هر هوس در معامله و سودا دارد آماده و اطعمه و هر سماط گرد آورده، حلوا و کاک، سرکه و ساک، کره و عسل، سمک و حمل، گرمک و کاهو، دلمه و کوکو، امرود و آلو، الي کلم کدو، همه در راه، مکر دعاگو که در کل محرومم و در حکم کاالمعدوم. اگر موهوم و معلول معدل سه صاع و دو درم ارده گردد حامد و مسرورم. مگر کرم سر کار اعلي که سرالولد و سرالوالد در او طلوع کرده و دادرس آمده، درد ها دوا، وامها ادا و کامها روا گردد